Kritik om långsam handläggning av Stasi och Rosenholz i Norge

Det har nu gått tio månader sedan norska justitieministern Grete Faremo uttalade sig i Stortinget om de mytomspunna kartotekskorten från Stasis civila utrikesspionage Hauptverwaltung Aufklärung, HV A. Vi talar alltså om Rosenholz, mikrofilmade kopior på en andel av HV A:s kartotekssystem som amerikanska CIA lyckades komma över vid murens fall.

Faremo sa i december förra året att ansvarsfrågan gällande kartotekskort över norska medborgare inte låg på norska säkerhetspolisen. Motargumentet hon fick var då att det var norska regeringens ansvar att hämta hem kartotekskorten. Svaret blev då:

“Därför är det en självklarhet att återförandet av Rosenholzfilerna är justitiedepartementets ansvar. Nu ska vi undersöka hur och när det kan ske. Jag lovar att jag ska gå in i det här med full kraft”, sa Faremo.

Det är alltså nu tio månader sedan Faremo med full kraft tagit tag i frågan. Förra månaden ställde Højres ledamot Anders B. Werp frågan till Faremo vad som hänt. Svaret kom nu i onsdags. Ni kan läsa det här.

Det låter ju positivt att Faremos departement jobbar med frågan, men Werp undrar med fog vad det är som kan ta sådan tid egentligen. Det är ganska kul läsning om framgångsfaktorer som ska utrönas för att med säkerhet få ut de norska kartotekskorten. Det här tycker Werp är trams.

”Vi er en nær alliert av USA. Vi har hatt, og har et utstrakt sikkerhetspolitisk samarbeid basert på lange tradisjoner, stor tillit og respekt. Hva med å starte med et enkelt spørsmål til USAs utmerkede ambassadør her i Norge? Jeg antar justisministeren møter ham i mange anledninger”, konstaterar Werphär. 

Situationen i Sverige efter den så kallade vitboken kommenteras inte precis som något slags föredöme.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Norge, Rosenholz, Stasi. Bokmärk permalänken.