Landet där man kan få veta vad grannen tjänar vill inte öppna arkiven om kalla kriget. Tyska NDR om Stasifrågan i Sverige

Den som missade tyska NDR:s sändning i går om Stasi i Norden av journalisten Alexander Budde kan ta del av sändningen här.

Medverkande är bl a professor Birgitta Almgren, forskaren vid Stasiarkivet Helmut Müller Enbergs, Aleksander Radlers fru Bettina, som uttalar sig för sin man om sin mans akt, Anders Törnvall, som utsattes för Stasi och som lurades av Aleksander Rader, riksdagsmannen Carl B Hamilton (FP).

Intressant att höra hur Sverige skildras i tysk media. Vårt land beskrivs som landet där man kan lätt kan få veta vad grannen har för inkomst, medan kalla krigets arkiv hålls stängda. Jag tror nog att det är nyttigt för en svensk att höra inslaget bara för detta. Vi tror så gärna att vår svenska öppenhet är ett flaggskepp i världen, men vi kanske ska inse att andra länder inte betraktar de svenska möjligheterna att gräva kring enskilda levande individer som det mest föredömliga av alla.

I övrigt kring skildring av händelseförlopp och behandling av ämnet som sådant ser jag programmet som ett journalistiskt föredöme. Inte minst för att CIA:s kartotekskort Rosenholz sätts i sitt sammanhang.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i BStU, DDR, Finland, Forskning, Hauptverwaltung Aufklärung, HVA, Kalla kriget, Rosenholz, Stasi, Svenska kyrkan, Sverige. Bokmärk permalänken.