Fd Stasiagent utökar sin CV genom att ta över klubban i världsledande almuminiumbolag

Matthias Warnig, vd för Nord Stream, som bygger gasledning utanför Gotland, har fått ytterligare en fjäder i hatten. Han har enligt The Telegraph nu blivit ordförande för Rusal, världens största aluminiumproducent.

Lite kul i sammanhanget är att The Telegraph konstaterar att Rurals officiella Warnig-CV råkar ha en liten lucka mellan Warnigs universitetsexamen 1981 och 1993.

Den som vill veta vad som hände under dessa åren kan säkert lägga ihop ett och annat genom att klicka och läsa på länkarna här, här, här, här och här. Det är ju inte helt obekant att Warnig arbetat för det östtyska civila utrikesspionaget HV A, som ingick i Stasi. Hans kodnamn var ”Arthur” och ”Ökonom” och hans relation till f d KGB-agenten Vladimir Putin behandlas även i länkarna. Jag har även behandlat Warnigs bakgrund, som inspirerat till en tysk film här. 

 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Hauptverwaltung Aufklärung, HVA, Ryssland, Stasi. Bokmärk permalänken.