Den tropiska Thälmannön i DDR – dråplig historia om en gåva som inte var en gåva

Det finns så många historier att berätta som ännu inte berättats. Det är möjligt att andra känt till den kubanska DDR-ön Ernst Thälmanns ö, men jag hade det då rakt inte förrän jag läste om den på hjak.se.

I samband med ett besök i DDR 1972 skänkte Fidel Castro en ö till värdlandet. Ön döptes om efter en känd tysk kommunist. Bysten av Thälmann placerades vid strandkanten, vilket kanske inte var så smart eftersom den genom åren minst sagt (inte) stått emot väder och vind. Några turister lär aldrig ha setts på ön eftersom den är obebodd och därtill ligger inom militärt område, närmre bestämt i den inte helt obekanta Grisbukten.

Historien är så fantastisk att den måste läsas. Det gör ni här. 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Kalla kriget, Kuba. Bokmärk permalänken.