Rättsprocess väntar mot Politikens chefredaktör efter Stasiutpekande

Det har hettat till riktigt i den danska nyhetsrapporteringen om Stasi. Danska BT publicerade i går nyheten om att Politikens chefredaktör hotas av en rättsprocess då tidningen pekat ut en känd dansk journalist som misstänkt Stasiagent, utan att ha någon dokumentation som bevisar att så skulle vara fallet. Artikel här. 

Bakgrunden är att den danske Stasiforskaren Thomas Wegener Friis i april i år inför tidningen BT berättat för journalisten Martin Kjaer Jensen att han hittat en storspion i Stasiarkivet. Detta blev en stor nyhet, men Wegener Friis ville dock inte lämna ut namnet på den i offentligheten kända personen då han menade att han först måste ta del av det danska materialet i CIA:s s k Rosenholzsamling. Just detta faktum att säga A men inte säga B blev mycket omskrivet. Länk här här här.

Munhäftan till trots, i maj i år publicerade Politiken namnet på vem den utpekade danska storspionen skulle vara. Länk här. Jag kan väl inte annat än säga att jag blev mäkta förvånad av att det var en av danska BT:s tidigare journalister som pekas ut som den så kallade storspionen, en man som bevakat Stasi i sitt arbete och som dessutom tidigt (1996) gav ut en bok om Stasi i Danmark.

Har då denne man varit Stasiagent? Är han verkligen identisk med den ”storspion” som Wegener Friis talat om? Vi vet faktiskt inte. Dokumentation för att så skulle vara fallet har inte lagts fram. Wegener Friis vill inte kommenterar namnpubliceringen. Den av Politiken utpekade förnekar. Nu väntar tydligen en rättsprocess för att en dansk tidning publicerat ett namn baserat på (som jag kan utläsa av artikeln) andrahandsuppgifter.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i BStU, Danmark, DDR, Journalistik, Stasi. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Rättsprocess väntar mot Politikens chefredaktör efter Stasiutpekande

  1. Lena Breitner skriver:

    Tidningen Journalisten har skrivit om det hela tidigare, här:
    http://journalisten.dk/politiken-f-r-kritik-spion-historie

Kommentarsfältet är stängt.