BBC om världens största pussel som håller på att läggas. Om Stasiarkivet och HV A-medarbetaren Gotthold Schramm.

I fredags den 14 september sände BBC Radio 4 det mycket intressanta programmet ”The world’s biggest jigsaw puzzle” av journalisten Chris Bowlby. Programmet handlar om Stasis forna arkiv och om det sisofysliknande arbetet med att sammanfoga 600 miljoner (!) sönderrivna pappersbitar som ligger i de omkring 16 000 säckarna som återfanns i Stasis lokaler efter murens fall. Den som vill veta mer om datoriseringsprojektet för att sammanfoga materialet har lite att hämta.

Programmet innehåller även en intervju med den tidigare nära medarbetaren till HV A-chefen Markus Wolff, närmre bestämt Gotthold Schramm, som ger sin syn Stasis verksamhet. Han menar på att man byggde upp en för stor övervakningsapparat.

”Vi skulle ha litat mer på folk”, säger Gotthold Schramm i programmet.

Hur trovärdigt låter detta, sagt av en man som var chef för HV A:s avdelning XVII, vars inriktning var sabotageförberedelser i Väst? Stasi, där HV A ingick, skyddade först och främst Partiet och dess lilla elitskikt. DDR var en diktatur. Om säkerhets- och underrättelsetjänsten Stasi först och främst var till för att skydda en liten partielit i en diktatur så kan resultatet bara bli en enorm övervakningsapparat. Påståenden om att lita mer på folk blir i detta perspektiv en omöjlighet.

Jag gjorde lite sökningar på Schramm och han har tydligen gett ut flera böcker. Helt okontroversiell är han inte, läs här och här.

Det sänds också sekvenser av Stasis bandade material, bland annat från en rättegång där en kvinna åtalad för spionage får beskedet om att hon ska avrättas. Det skär i mig när jag hör hennes förtvivlade gråt. (ca 23 min in i programmet).

Därefter kommer en sekvens med Katrin Behr, som i dag hjälper personer som bortadopterades då deras föräldrar gripits av Stasi. Behr berättar om sitt arbete men också om hur hon tutades i att hennes riktiga mamma var en dålig människa.

Länk till mp3-fil här, länk också här. Här kan ni läsa om själva programmet.

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Har gett ut boken Det hemliga Malmö 2020 (med Gunnar Ekberg) och Om Tango 2001 - om ordlösa samtal om konsten att kramas. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien.
Detta inlägg publicerades i BStU, Hauptverwaltung Aufklärung, HVA, Stasi. Bokmärk permalänken.