Minnen från gränsövergången Marienborn – och uppföljning kring kapade identiteter

”En normal resa mellan Västtyskland och Västberlin kunde med två gränskontroller ta sex timmar, varav två utgjorde egentlig restid”, skriver bloggaren Hjak i ett läsvärt inlägg här.

För den som inte upplevt en gränspassage i DDR kan påståendet ses som otroligt. Två timmars körtid. Resterande 6 timmar spenderades i två (2) gränskontroller.

Inlägget om gränsövergång Marienborn visar vilka enorma anläggningar som byggdes upp. Det handlade inte bara om att kontrollera om det fanns flyktingar i bilen.

Mest intressant fann jag beskrivningen av hur pass- och fordonsdokumenthanteringen gick till. Någon ”effektiv” hantering handlade det ju inte om. Dokumenten skickades iväg på band och därefter fotograferades handlingarna. 

Jag vill dock till Hjaks inlägg tillägga att tyska ARD tidigare i år avslöjade att just denna passkopiering även användes till att kapa identiteter.

Nyligen sammanfogade dokument i Stasiarkivet visar att uppemot 60 000 västtyskar och västberlinare fick sina identiteter kapade av Stasi. 

Identiteterna användes för att skicka agenter till Väst. Istället för att resa med sin verkliga DDR-identitet ”lånade” agenten en västerländsk dito. Stasi hade kartlagt den identitetskapades bakgrund och Stasiagenten fick lära sig sin cover utantill, se filmer från den identitetskapades bostadsområde etc. Under agentens utlandsvistelser sattes den identitetskapade och dess familj under strikt övervakning.

Första inlägget jag gjort om ARD:s avslöjande var om den östtyske ”IM Rudolf” och den finländske ”IM Larsen”, länk här och här, mer att läsa härSPD-politikern Dieter Schantz fick sin identitet kapad på 80-talet av Stasiagenten ”IM Manfred Siakou“. Mer här. 

I samband med avslöjandet av ”IM Rudolf” och ”IM Larsen” har jag tidigare noterat att det tog en (1) dag innan ett universitet i Tyskland tillsatte en utredning kring den man som utpekats som ”IM Rudolf” och som nu var professor vid det tyska universitetet. I sommar kunde en tysk tidning rapportera att utredningen avslutats. Professorn har nu skilts från sin anställning.

Man kan väl säga att nordiska forskningsinstitutioner som råkat ut för Stasiavslöjanden inte påvisar samma reaktionsmönster.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i BRD, BStU, DDR, Finland, Hauptverwaltung Aufklärung, HVA, Stasi. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Minnen från gränsövergången Marienborn – och uppföljning kring kapade identiteter

  1. Ping: GÜSt Marienborn | Kalla krigets historia

Kommentarsfältet är stängt.