Holmström saknar bilden av Palme-krigaren i Palme-filmen

SvD:s Mikael Holmström har publicerat en kommentar till den omtalade dokumentären och bioaktuella filmen ”Palme”. Holmström, som skrivit boken ”Den dolda alliansen” om Sveriges hemliga allians med USA och Nato konstaterar att filmen saknar aspekten av Olof Palme som den kalle krigaren.

”Men ett perspektiv som helt saknas i filmen är att Palme var värnpliktsutbildad i kavalleriet (ett spanings- och underrättelseförband), reservofficer och arbetade vid Försvarsstabens underrättelseavdelning när han blev sekreterare åt statsminister Tage Erlander.

Palme var på 1950-talet atomvapenanhängare och blev med Erlanders ord ‘chef för atomeriet’, det topphemliga arbetet med att utveckla svenska atombomber”, skriver Holmström.

Hela inlägget har ni här. 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i alliansfrihet, film, Nato, underrättelsetjänst, USA. Bokmärk permalänken.