Avkragning och Burträsk församlings uttalande om Radler

I dag är det 40 dagar sedan Aleksander Radler erkände att han i 25 år varit agent för den fruktade säkerhetstjänsten Stasi. I dag är också den dag domkyrkorådet i Luleå stift formellt ska ta upp prästen Aleksander Radlers begäran om att bli avkragad. I samband med detta skickar Burträsks församling ut ett pressmeddelande: 

”Angående Aleksander Radler och Burträsks församling

Tisdag 4 september 2012

Burträsk församlings styrelse, kyrkorådet, vill göra följande uttalande:

”Kyrkorådet vill uttrycka sin uppskattning för Aleksander Radlers tid i församlingen i rollen som kyrkoherde, präst och engagerad representant för Burträsk. I samma andetag tar kyrkorådet absolut avstånd från att han inte i ett tidigare skede medgivit kontakterna med och rapporteringen till den östtyska säkerhetstjänsten Stasi.”

Aleksander Radler gick i pension den 31 maj i år och han har också valt att avsäga sig sitt prästämbete.”

Pressmeddelandet är undertecknat kyrkofullmäktiges ordförande Stig Eriksson och kyrkorådets ordförande Stefan Pettersson. 

Kommentarer här här här och här 

40 dagar efter ett erkännande och stor presstäckning kring ämnet efteråt. Man kan inte precis anklaga Burträsks församling för att ha agerat med blixtens hastighet.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Stasi, Svenska kyrkan, Sverige. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Avkragning och Burträsk församlings uttalande om Radler

  1. Ping: Aleksander Radler inte längre präst – och ett (för mig) kryptiskt meddelande från Radler | Tankar om IB

Kommentarsfältet är stängt.