Ännu en i Svenska kyrkan vill granska Svenska kyrkan

Gunnar Hyltén-Cavallius, präst i Svenska kyrkan, har i ett debattinlägg i Kyrkans tidning sällat sig till dom som öppet vill att Svenska kyrkan bör granska sina relationer med DDR. Hyltén-Cavallius ger faktiskt ett boktips. Tydligen finns en del att hämta i Harald Nyströms ”Växjö stift och Greifswaldskyrkan” (1991). Almgrens bok ”Inte bara Stasi” har jag ju redan i bokhyllan.

Debattören vill alltså att Svenska kyrkans roll gentemot DDR och andra diktaturer ska genomlysas och det skyndsamt.

”inte för att skuldbelägga levande eller döda utan för att vi ska dra de rätta slutsatserna. Kanske man upptäcker handlingsmönster, som finns kvar. Vad är det i samtiden som utgör det självklara? Kyrkan måste se upp med de nära förbindelserna till starka ideologier”, skriver Hyltén-Cavallius.

Han har så rätt, men en enda liten sak är fel. Hyltén-Cavallius tycks tro att sanningen står att finna i Säpos arkiv. Så är inte fallet. Det är i genom att gräva i de tyska arkiven som Svenska kyrkan relationen till DDR kan belysas på ett korrekt sätt. Stasiarkivet och Bundesarchiv, närmre bestämt. Samt naturligtvis viss korsforskning i kyrkans egna arkiv.   Luleå stift har redan visat vägen hur man kan göra.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i BStU, DDR, Stasi, Svenska kyrkan. Bokmärk permalänken.