F d PET-chef sågas

I morgon kommer f d PET-chefen Ole Stig Andersens memoarer  ”En PET-chefs erindringer” ut i Danmark. I måndags publicerade Berlingskes kulturredaktör Bent Blüdnikow en både skoningslös och underhållande kommentar om boken. Ni bara måste läsa denna recension!!! Klicka här. 

Boken är nog läsvärd av flera skäl. Bland annat menar Blüdnikow att de sista 100 sidorna innehåller uppgifter om spionaffärer som Andersen egentligen inte borde berättat om. Ska boken bli en fråga för brott mot tystnadsplikten?

Blüdnikows penna är skarp. I boken utlovas sex och spioner, och det är inte andras sexliv det handlar om utan den f d PET-chefens eget. Efter en flera hundra sidor lång utläggning om barndomen beskrivs en het kärleksaffär i Paris som leder till ett sjukhusbesök för omplåstring av det allra heligaste. Älskarinnan är anonymt beskriven i boken som en vänsterradikal politiker, som Andersen måste bryta med när han erbjuds tjänsten som ledare för PET. Hennes inflytande tycks dock bli kvar över Andersen och detta får förödande påverkan på PET:s förhållningssätt till sina samarbetspartners i Väst, menar Blüdnikow.

”Ole Stig Andersen var ikke den bedste mand at have som leder af PET i disse dramatiske år, hvor tidsånden manifesterede sig i atomvåbenfrie zoner og fodnotepolitik. Den viser, at den venstreorienterede tidsånd også fik fat i embedsmænd, der ikke holdt hovedet koldt og gylpen lukket”, sammanfattar Blüdnikow, som ändå tackar Andersen för att ha delat med sig de personliga detaljer som gjorde Andersen till den han blev.

Boken ges ut på Sohn förlag och kan beställas via Adlibris här. 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Danmark, Kalla kriget, PET. Bokmärk permalänken.