Südwest Presses artikel om Aleksander Radler – och 121 träffar med handledare på ett år

I en artikel i Südwest Presse av Hannes Gamillscheg kan man här läsa om fallet Aleksander Radler och det Stasiavslöjande som rullats upp i Sverige. För att vara från sydsvästra Tyskland må jag säga att det är en väliniterad artikel. Förklaringen ges här, som visar att Gamillscheg har bott i Skandinavien sedan 1980-talet.

I artiklen kan vi inte bara läsa om Radlers fritidssysselsättningar och engagemang i Norrland, utan även om hur många gånger han ska ha träffat sin handledare under första året som agenten ”IM Thomas”. Svaret är 121 gånger.

Denna uppgift om 121 träffar påminner mig om att Expressen intervjuade Radler i april i år. Då menade Radler att han inte varit agent. Och alla träffar som han påstods ha haft var omöjligt eftersom han studerade så hårt. Finns 0.50 minuter in i programmet för den som vill kolla här. Jag tyckte redan då i april att påståendet om att en student inte hade tid var underligt. Jag har nämligen aldrig träffat någon student som haft problem med att ha fritid. Tvärtom.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i BStU, DDR, Stasi. Bokmärk permalänken.