SvD om att DDR fortfarande fängslar på film. Premiär för filmen Barbara.

SvD Kultur har i dag en intressant artikel här som kan berätta att DDR fortfarande fängslar filmskapare tjugo år efter murens fall. Detta skrivs med anledning av att det i morgon är Sverigepremiär för filmen ”Barbara”. SvD:s Malin Axelsson ger inte bara en exposé över filmer om DDR efter murens fall, utan även perspektiv på DDR-(n)ostalgien.

”Jag tror att många anser att ostalgin gick för långt och förbisåg aspekter av diktaturen. Men även i forskningen måste man väga in vardagslivet för att förstå DDR och varför det höll i 40 år”, säger historikern Hanno Hochmuth på Centrum för samtidshistorisk forskning (ZZF) i Potsdam till Axelsson.

Hochmuth forskar på hur DDR skildras i populärkultur och i undervisningen i skolan (vilket påminner mig om att det skulle vara intressant att kolla i dagens svenska skolböcker hur det ser ut).

Inför Sverigefilmen av Christian Petzolds film ”Barbara” om en läkare som blir förvisad till landsorten efter att ha sökt utresevisum utlovas att vi slipper klichébilderna av Öst och Väst. DDR:s fält och träd och blommor hade färger de också, konstaterar Petzold. Gråskalor för att skildra kommunismen och färg för att berätta vad som är Väst tycker han känns billigt. Det ligger något i det.

Trailer hos SF hittar ni här. För oss i Malmö hittar vi filmen på Spegeln, länk här. 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, film, Kalla kriget. Bokmärk permalänken.