Intressant att läsa om svensk DDR-spion i finsk media

Har nu läst artikeln om Aleksander Radlers tid i Åbo 1982/83 som i dag publicerades i finska Hufvudstadsbladet. Jag är klart imponerad av journalisten Jan-Erik Andelins arbete. Det är de små detaljerna och sättet att presentera fallet som inger förtroende. Andelin har gjort ett gediget arbete. Han har t o m varit och granskat en privat gästbok från ett Åbohem 1982 och konstaterar att Aleksander Radlers namnteckning i denna har precis samma vassa a:n som agent-signaturen ”Thomas” i Aleksander Radlers Stasiakt.

Andelin skriver i sin artikel om Radlers tid i Åbo. Radler finner sig väl tillrätta när han anländer 1982. En lektor som han ofta motionerar och bastar med råkar vara ordförande för det växande Amnesty i Finland. Den tidigare ordföranden minns nu att han råkade tala om olika Amnestyfall i DDR med Radler. Nu när han förstått att Radler varit Stasiagenten ”Thomas” undrar mannen naturligtvis om dessa samtal fick konsekvenser för människor i DDR. Det kan man minst sagt säga är en berättigad fråga.

Radlers familj börjar gå i Medodistkyrkan och motiveringen uppges vara deras tyska hernhutiska tradition. Det skulle kunna stanna vid det, men Andelin lägger ett nytt lager av information till läsarna. Metodistpastorn predikar nämligen inte bara i kyrkan på Tavastgatan i Åbo, utan rätt ofta även i Estland. Pastorn engagerar sig mycket för kyrkorna bakom järnridån. Således sitter en Stasiagent och lyssnar på pastorn på Tavastgatan, medan KGB, enligt Andelin, håller i övervakningen i Estland.

Som en magnet tycks Radler söka sig till en viss typ av människor, oavsett om han träffar dem i DDR, Sverige eller i Finland.

För er som vill läsa artikeln så kan ni få tag på den här. 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Finland, Stasi, Svenska kyrkan, Sverige. Bokmärk permalänken.