Sveriges Radio har publicerat hela expertutlåtandet om Radlers Stasiakt

Den som är nyfiken på det 39-sidiga utlåtandet från Stasiexperten Helmut Müller Enbergs om Aleksander Radlers verksamhet för Stasi kan ta del av åtminstone 21 sidor av utlåtandet på nätet. Sveriges Radio har lagt ut ett pdf-dokument som ni hittar här.

Den som undrar varför det bara är 21 sidor som ligger ute på nätet och inte alla 39 sidorna så är förklaringen att bilagorna inte ingår i det pdf-dokument som stiftet skickar ut om man begär ut den allmänna handlingen.

De sista 18 sidorna som ni inte kan läsa är ett urval av dokument ur Radlers 1046 sidor stora Stasiakt, varav de tre första sidorna är F16- och F22-kort som Stasi lagt upp.

Stiftet har varit intresserade av aktens tillförlitlighet. Detta redogörs för i utlåtandet med hänvisning till kartotekskort samt ett urval av kvitton, handskrivna dokument och dokument utskrivna på maskin, dvs resten av bilagorna.

Det skulle vara intressant att veta hur Luleå stift behandlar bilagorna. Om de är hemligstämplade eller om de betraktas som offentliga handlingar. Radlers hela akt är ju beställd av stiftet. Kommer den att bli offentlig handling när den anländer?

Personligen anser jag att stiftet inte ska lämna ut Radlers akt till kreti och pleti. Den journalist eller forskare som vill ta del av Radlers akt kan vända sig till Myndigheten för Stasiarkivet, BStU, och begära ut handlingarna enligt tysk lagstiftning. De kommer att få ut den utan problem. Privatpersoner får däremot inte ut Radlers akt enligt den stränga tyska lagstiftningen. Däremot kan privatpersoner begära ut sin egen akt, om de anser sig vara berörda.

Jag anser att stiftet bör vara strikt och följa den tyska lagstiftningen. Stasiakter är inget för amatörer. Det är möjligt att Müller Enbergs utlåtande om Radler är för komplicerad för den oinvigde att sätta sig in i, men för den är någorlunda insatt i Stasi och DDR är detta en riktig klassiker.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i BStU, DDR, Stasi, Svenska kyrkan, Tyskland. Bokmärk permalänken.