Internationella kommentarer om avslöjandet av Aleksander Radlers verksamhet för Stasi

Den svenska nyhetsrapporteringen om fallet Aleksander Radler och hans Stasiförflutna bör ses i ljuset av den internationella uppmärksamheten kring fallet. Efter lite sökande på nätet har jag konstaterat att tysk och brittisk press, eller för all del österrikisk, inte precis låtit fallet gå förbi.

Länkar till nyhetsrapportering har ni här:

Zeit online rapporterar genom AFP om att den svenske prästen Aleksander Radler begär att hans rätt till att vara präst dras tillbaka på grund av hans Stasibakgrund. Referens till tidningen Dagen. Die Welt har samma vinkel. Stern har länk här och här. Sveriges Radio international har inslag på tyska här och här. 

Österrikiska tv-stationen ORF rapporterar här. 

Engelskspråkig press skiver också om fallet. UPI-länk här. Daily Mail skriver här. Herald Sun noterar här Radlers österrikiska bakgrund i längre referens kring händelserna. The Local har skrivit om fallet vid tre tillfällen, länk här.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Internationella kommentarer om avslöjandet av Aleksander Radlers verksamhet för Stasi

 1. Lena Breitner skriver:

  Tack för det! Synd att man måste hitta en papperstidning … Jag bor ju i Malmö. Men en tur till Köpenhamn i dag kanske kan rätta till det. Eller så får jag förlita mig på biblioteket senare i veckan!
  Lägger upp det som egen länk.
  Hälsar
  Lena

 2. Aleksander Radler skötte en teologiprofessur vid Åbo Akademi i Finland 1982-83. Reportage om detta i medier i Finland med stor artikel i finlandssvenska HBL i dag samt i Borgåbladet, som utkommer granne med svenskspråkiga Borgå stift i Finland:

  http://hbl.fi/nyheter/2012-08-04/ddr-spion-skotte-professur-vid-aa
  http://www.ostnyland.fi/ostnyland/brottslighet/2012-08-03/ddr-spion-skotte-professur-vid-aa

Kommentarsfältet är stängt.