Anders Törnvall om Aleksander Radler i SR Människor och tro

En person som många har intervjuat om Stasi och ”IM Thomas” det senaste året är Anders Törnvall, professor emeritus i interkulturell kommunikation och teolog. Törnvall intervjuas därför att han lärde känna Aleksander Radler redan under tiden i DDR på 60-talet. Törnvall tillhörde en lös gruppering i Lund som engagerade sig för oppositionella studenter i DDR. Han åkte ofta ner till DDR och där träffade Törnvall den charmante Aleksander Radler, som övertygade Törnvall om att han var en kritiker till DDR-systemet. I verkligheten var Aleksander Radler en så kallad IM, dvs en agent för Stasi.

Inslaget i Människor och tro här kan jag varmt rekommendera av flera skäl. Det är nyanserat och eftertänksamt. Törnvall berättar om hur han blir lurad av en person som var charmig och duktig och sedan visade sig arbeta för en fruktad säkerhetstjänst. Människor som Törnvall träffade hamnade i fängelse som politiska fångar, någon tog livet av sig efter fängelsevistelsen.

”Att de kom ut med förståndet i behåll är ett under”, säger Törnvall som också beskriver chocken när han insåg att han varit övervakad av Stasi. När någon han betraktat som vän utnyttjat honom.

SR-inslaget sätter i mångt och mycket vad Radlers avdelning XX/7 sysslade med. Statens renlärighet. Övervakning och kartläggning av ”fientliga krafter”, sådana som inte bara var motståndare till regimen utan även sådana som eventuellt skulle kunna bli det. DDR och Väst ägnade sig åt flitiga utbyten under kalla kriget. DDR spelade att det fanns mångfald i landet. I verkligheten var det välregisserad kontroll av medborgarna och där agenter rapporterade om minsta steg som västerlänningarna tog utanför protokollet. Man infiltrerade kretsar som kunde vara ett hot mot staten.

Törnvall tror på fler avslöjanden och föreslår någon form av sanningskommission. Som ett slags renhållningsarbete. Intressant tanke. Oavsett får Törnvall också många pluspoäng i min värld därför att han också ger beröm till Aleksander Radler. Oavsett hans bakgrund för Stasi kan man inte ta bort hans insatser som forskare och teolog, menar Törnvall.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.