Stiftets utredning nedlagd – och frågan om Umeå universitet tar bollen vidare

Jag har glömt att skriva det, men konsekvensen av att Aleksander Radler nu avsagt sig rätten att vara präst innebär naturligtvis att Luleå stifts domkapitel lägger ner sitt personalärende. Formellt sett sker detta på nästa möte i domkapitlet. Tack TT för den konklusionen. Läs t ex här.

Följdfrågan är nu om Umeå universitet avser att driva ärendet vidare.

I oktober förra året skrev VK att universitetet meddelat att de avvaktade utgången i domkapitlet då Stiftet var huvudarbetsgivare. Således följde man fallet med visst intresse. 

Nu har domkapitlet varit i Berlin och sett akten. De har konstaterat att Radler varit Stasiagent. De har fått ett expertutlåtande från professor Helmut Müller Enbergs som belägger detta. Radler har sedan erkänt att han jobbat för Stasi. KD krävde och fick igenom hans avsägelser av politiska förtroendeuppdrag i förra veckan.

Den intressanta frågan är nu om Radler fortfarande är kopplad till Umeå universitet. Om han är det – finns det då såväl paragrafer som vilja att ta över stiftets disciplinärende?

I Tyskland har man beslutat att f d Stasimedarbetare inte är lämpliga att undervisa unga människor. Tidigare i år kunde jag konstatera att det i Tyskland tar en (1) dag för ett lärosäte att tillsätta en disciplinutredning efter ett Stasiavslöjande i media. Det specifika tyska lärosätet fattade beslut häromveckan. Den Stasiavslöjade professorn var verkligen Stasiagent och får nu lämna sitt uppdrag med omedelbar verkan. Disciplinutredningen i Tyskland tog gissningsvis ett par månader.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Stasi, Svenska kyrkan, Sverige. Bokmärk permalänken.