KD-representanter förklarar sig

SR Västerbotten intervjuade i torsdags två företrädare för KD med anledning av DN:s avslöjande om att Aleksander Radler gjort vissa medgivanden kring sitt samarbete med Stasi. Det var dels ordföranden i KD Skellefteå Lena Sanbberg, dels riksdagsledamoten och gruppledaren för Kristdemokraterna i Västerbotten, Anders Sellström som uttalade sig. Inlägg här, här och här. 

Av inläggen framgår att man valt att, likt Umeå universitet, avvakta Luleå stifts utredning. Luleå stift inledde en utredning efter avslöjande i Västerbottens-Kuriren i oktober. Utredningen lades ner. Den återupptogs i april efter att Expressen hämtat ut material ur Stasiarkivet.

Så här i efterhand kan vi säga att stiftet på sätt och vis hade tur då man vilade på hanen. Redan 1994 fastslogs vem ”IM Thomas” var i Tyskland. Men under vintern har rekonstruktionen av sönderrivet material i Frankfurt/Oder och på andra orter i Tyskland tagit fart. Allt mer material som berör Sverige börjar se dagens ljus. Vi lever i en spännande tid.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Stasi, Svenska kyrkan, Sverige, Uncategorized. Bokmärk permalänken.