Sidhänvisning till var det står om Olaf Olsen i PET-kommissionens rapport

Dansk media har fortsatt att debattera den tidigare riksantikvarien och chefen för Nationalmuseet i Köpenhamn Olaf Olsen och hans medgivande om att han efter andra världskriget lämnat över listor på 575 danska medborgare till sovjetiska ambassaden.

Jyllands-Posten publicerade för en vecka sedan en intervju med Olaf Olsen, som berättade vad han gjort och menade att han nu förstod att det han gjort var fel. Namnlistan med kommentarer om personers politiska inställning till Sovjetunionen skulle ju kunna ha använts som en interneringslista vid en eventuell sovjetisk ockupation. Men Olaf Olsen menade att allt bara var en ungdomsförsyndelse.

Fallet är alltså sedan tidigare känt genom den så kallade PET-kommissionens rapport.  Då var dock fallet anonymiserat. Jag skrev för några inlägg sedan att det säkert skulle komma fram någon referens på nätet så att man slapp gå igenom alla digra luntor som PET-kommissionen har på sin hemsida. I ett inlägg av en Jens Gregersen i Jyllands-Posten får jag nu veta att det är i PET-kommissionens band 6, sid 58-62 som fallet beskrivs. Så nu kan ni läsa själva.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Danmark, PET, Sovjet, Uncategorized. Bokmärk permalänken.