Upprättade listor över oliktänkande åt Sovjet. Anonymiserat fall i PET-kommissionens rapport ser nu dagens ljus

I dag publicerar JyllandsPosten nyheten att den tidigare riksantikvarien och chefen för Nationalmuseet i Köpenhamn Olaf Olsen under kalla kriget lät upprätta en lista med ungefär 500 namn på konstnärer och vetenskapsmän och som han lämnade över till sovjetiska ambassaden. Till ungefär 75 personer bifogade han korta biografier. Kommentarer fanns också om personerna ansågs vara sovjetvänliga eller sovjetfientliga. En av de som fanns med på listan ska ha varit atomfysikern Niels Bohr.

Listan skulle ha kunnat användas som en interneringslista vid en sovjetisk ockupation. Det begriper tydligen Olaf Olsen numera.

”Jeg følte det ikke som nogen form for kriminalitet eller landsforræderi, men så det som en orientering til den sovjetiske ambassades folk, så de vidste noget om de mennesker, de kunne komme til at møde. I dag fortryder jeg og ville ikke have gjort det samme. Men dengang var jeg en ung, glad og naiv kommunist”, säger han till JP.

PET fick kännedom om saken 1951, men någon rättsprocess inleddes inte. PET-kommissionen tog upp ärendet, men anonymiserade fallet. Därav att JP nu intervjuat Regin Schmidt, som satt med i PET-kommissionen under ett antal år. Jag har inte hittat ärendet i PET-kommissionens rapport, men det lär väl dyka upp hänvisningar till detta snart.

Artikeln har ni här. Fullversionen får man betala för, eller så får man köpa JP i dag.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Danmark, Kalla kriget, museum, PET, Sovjet, Sovjetunionen. Bokmärk permalänken.