Kortversion om Arafats död eller 25 minuter fascinerande dokumentär av Al Jazeera

Nu på morgonen kablas nyheten ut i Sverige om att PLO-ledaren Yasir Arafat kan ha dött av förgiftning genom polonium.

Själv valde jag genast ta ta del av fullversionen hos tv-kanalen al-Yazeera. De har en specialsida om en nio månader lång undersökning som tv-stationen låtit genomföra. Här finns även analyser och rapporter att ladda ner.

Det är tydligen polonium-210 som hittats i många av Arafats tillhörigheter, i allt från kläder till tandborsten.

Tydligen har det gått många rykten om Arafats död sedan 2004 och några sådana rykten kan nu alltså avlivas. Arafat hade inte Aids (två tester som bevisar detta finns i hans läkarjournal), han hade inte heller cancer och var för sin ålder vid utmärkt hälsa när han hastigt insjuknade.

Media refererar redan till att polonium ska ha använts 2006 för att i London mörda den ryske regimkritikern och ex-spionen Aleksandr Litvinenko. Själv tycker jag det är intressant att fundera över att medicinska prover har försvunnit. Någon obduktion genomfördes aldrig, kanske för att traditionen är att begrava en person inom ett dygn. Nu verkar det som om det kan bli en gravöppning för att fastställa dödsorsaken. Då tar nya spekulationer vid, om de nu inte redan har börjat.

Specialsiten har ni här. Där finns bl a en 25 minuter lång dokumentär som jag kan rekommendera och där det finns ögonblicksbilder från hans tid som palestinsk ledare, dvs även från kalla krigets dagar.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Ej kalla kriget men intressant ändå, Uncategorized. Bokmärk permalänken.