Christoph Andersson skriver nyanserat och insiktsfullt om ”König”, Stasi och svensk politik

I gårdagens Sydsvenska Dagbladet publicerades en artikel på kultursidan av journalisten Christoph Andersson. Artikeln har fått den fyndiga rubriken ”Kungen och jag”. Intressant grepp att döpa om ”IM König” till det försvenskade ”Kungen”. Kungen sitter i alla fall på ålderdomshem, använder rullator och vill helst glömma sin tid som Stasiagent. Artikeln har ni här. 

Det känns så befriande att läsa om ”Kungen” utan att få läsa hans verkliga namn. Jag har sett via min statistik att en del försöker hitta honom. Mitt råd är – låt bli! Ni kommer bara att bli besvikna eftersom ni med 99,9999 procents sannolikhet aldrig har hört talas om karln och säkert kommer att ha glömt hans namn i morgon.

Den som följt min blogg kan säkert påminna sig att hans verkliga namn nämnts, men då har det funnits syften, som att bemöta påståenden om att t ex professor Birgitta Almgren skulle ha avslöjat ”König” 2011, när det egentligen var Aftonbladet som gjorde det år 2000. Rätt ska vara rätt.

Bland det mest intressanta jag noterar är att ”Kungen” säger sig få fortsatt personliga kallelser till årsmöten inom Socialdemokratin. Alltså är han medlem inom (S). Det har inte framgått tidigare. Listan är lång över det som König ska ha rapporterat om kring svensk socialdemokrati. Valtaktik. Fredsrörelser. Interna diskussioner inför Honeckers besök i Sverige. Reaktionerna på avslöjandena tycks ha lett till nada och ingenting. Det är intressant och är en temperaturmätare på svensk politisk medvetenhet.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Stasi, Sverige. Bokmärk permalänken.