Lauri Törni – veteranen från vinterkriget som blev djungelsoldat

Började morgonen med att läsa en ny artikel ur SMB:s serie om Vietnamkriget. I artikeln ”Från Finlands skogar till Vietnamns djungler” berättar Lars T. Larsson om Lauri Allan Törni som slutade som amerikansk medborgare under namnet Larry A. Thorne. Det är en berättelse om en man som under i princip hela sitt vuxna liv ägnade sig åt att vara soldat på diverse sidor. Finland. Tyskland. USA. När jag läste artikeln blev jag mest nyfiken på vilka drivkrafterna varit för honom. För många unga män var det nog en självklarhet att ställa upp i vinterkriget, men någonstans på vägen verkar det som om krig blev målet och inte medlet för något han ville uppnå. Oavsett ska Lauri Törni ha fungerat som inspiration för John Waynes rollfigur i filmen ”De gröna Baskrarna” från 1968.

SMB:s artikelserie är gratis, men du måste först registrera dig för att få tillgång till artiklarna. Redan medlem, klicka här eller här, ej mejlem, klicka här.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Finland, Tyskland, USA, Vietnam. Bokmärk permalänken.