Uppryckning av Expressen – Radlers offer intervjuade

I dag har Expressen/KvP publicerat en ny artikeln om Aleksander Radler. Om Västerbottenskuriren kallat mannen Västerbottensprästen så har Expressen/KvP nu valt att använda sig av beteckningen ”Stasiprästen”.

Oavsett benämning så har kvällstidningen varit i Tyskland och träffat fyra av de sex offer som finns med i Dietmar Linkes utredning, den av tyska staten sanktionerade utredningen ”Theologiestudenten der Humboldt-Universität, Zwischen Hörsaal und Anklagebank. Darstellung der parteipolitischen Einflussnahme auf enine Theologische Fakultät in der DDR anhand von Dokumenten” från 1994 om förföljelser av studenter vid Humboldtuniversitetet och där Aleksander Radler angavs som varandes den person som angett de sex personerna för säkerhets- och underrättelsetjänten Stasi. Händelserna 1968 ledde till att de sex personerna dömdes till sammanlagt arton års fängelse.

I denna video från Expr/KvP kan ni ta del av bakgrunden till det ovan nämnda. Vi får också veta varför två av de sex inte längre är i livet. Har du 15 minuter över – Se videon! Klicka här. 

Expressen har inte varit dåliga och absolut inte sämst i klassen, men de har verkligen ryckt upp sig kvalitetsmässigt sedan senaste publiceringen. Det är fascinerade att se hur svårt min kår har att hantera materialet från Stasiarkivet. Vad är bevis och vad är det inte? Hur konfronterar man Stasiagenter? På den senare frågan kan jag enkelt säga att man inte hämtar ut 1019 sidor ur Stasiarkivet om att en person har jobbat som Stasiagent och sedan låter personen ifråga hålla mikrofonen själv och intervjua sig själv! Den här gången har Expressen gjort något riktigt riktigt bra, uppenbara språkproblem till trots!

Den som vill göra kvalitativa jämförelser kan titta här och här.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Stasi, Svenska kyrkan, Sverige, Tyskland. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Uppryckning av Expressen – Radlers offer intervjuade

 1. guenterwe skriver:

  Heja Expressen!
  Som har lagt ned så mycket jobb på denna fråga och lyckats med att få offren att träda fram.
  Hoppas några av våra ointresserade ”Locket på politiker” har tagit se tid att titta på videon och få sig en tankeställare i frågan.
  Frågan som kvarstå är hur många fler icke avslöjade ”Stasipräster” ,som har ställt till det för mångas liv, finns eller fanns egentligen i Sverige.

  • Lena Breitner skriver:

   Det är jättebra gjort av Expressen, men vi ska nog inte överdriva vad gäller att ”lyckas med att få offren att träda fram”. Några av offren har ställt upp tidigare, t ex i Aftonbladet. Dessutom håller en tysk tv-station just nu på med en dokumentär om de sex offren. Just det sista ger mig en känsla av att det inte var så stor arbetsinsats för att hitta offren och få ihop en tid då de kunde ställa upp tillsammans på en och samma geografiska plats 🙂

   Däremot är det rent ut sagt skitbra att Expressen ger klartecken för att ett team tar sig till Berlin för att träffa de fyra. En eloge också till att de sett till att få en bra tolk, för den där tolken som AB hade när de var i Berlin var inte mycket att hänga i julgranen.
   //Lena

 2. Dan Ljungstam skriver:

  Nu återstår att se om Svenska kyrkan är samvetsömma.

Kommentarsfältet är stängt.