Frågan om Stasis kartotekskort Rosenholz är inte död i Norge

I Sverige är frågan om Rosenholz politiskt stendöd och har aldrig nått en seriös och insiktsfull debattnivå. I Finland har ämnet inte ens varit på dagordningen. I Danmark har Rosenholz debatterats i media med en hälsosam insiktsfullhet. Däremot är frågan politiskt väldigt ljummen. I Norden framstår Norge därmed som ett ”bäst i klassen” vad gäller Rosenholzfrågan.

Inte nog med att politiker i norska Stortinget i december förra året debatterade de mytomspunna kartotekskorten med en faktamässig och seriös nivå som fick grannländernas politikers Stasiuttalande att blekna till ett intet. Debatten ledde också till att justitieminister Grete Faremo bestämde sig för att gå till botten med de norska Rosenholzkorten.

Hur det har gått med Faremos ”gå till botten” har jag inte riktigt klart för mig. Däremot har jag tagit del av information från Stortingsledamoten André Oktey Dahl (Høyre) om att han och några andra Stortingsledamöter, bland annat partikollegan Anders B. Werp som varit framträdande i Rosenholzdebatten, har varit i danska Odense för att få lära sig mer om Stasi, Stasis civila utrikesspionage Hauptverwaltung Aufklärung, HV A, samt HV A:s mytomspunna kartotekssamling som är förintat med en del av kartotekssamlingen är mikrofilmad och finns hos amerikanska CIA. Det är CIA:s samling som döpts till Rosenholz. 

Oktey Dahls inlägg på Facebook om tvådagarasbesöket i Odense hittar ni här. Enligt uppgifter jag fått på annat håll var besökarna ”välförberedda, vetgiriga och engagerade”.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Hauptverwaltung Aufklärung, HVA, Norge, Rosenholz. Bokmärk permalänken.