Stasis ”fotbollsengagemang” uppmärksammas med anledning av fotbolls-EM 2012

I dag invigs en specialutställning i Berlin om Stasi och organisationens intressanta engagemang för fotbolls-idrotten och dess utövare. Utställningen heter ”Fußball für die Stasi – Der Berliner Fußballclub Dynamo” och visas med anledning av att Fotbolls-VM 2012 börjar i morgon.

Klickar du här och skrållar ner en bit kan du få se en rolig bild där den fotbollstokige Stasichefen Erich Mielke sparkar boll i kostym.

Faktum är att kopplingen mellan Stasi och DDR-fotbollen i högsta grad gick genom Mielke. Han var såväl sport- som fotbollstokig. Hette hockey- eller fotbollslaget Dynamo ”tillhörde” det Stasi och Folkspolizei. Fotbollsklubben i Berlin, BFC Dynamo-Berlin, var således ”Mielkes” eget lag och när dess stjärnspelare Lutz Eigendorf hoppade av och därtill hade mage att officiellt uttala sig negativt om DDR så blev Stasichefen topp tunnor rasande. Historien om Eigendorf och hans tragiska öde har jag behandlat i ett tidigare inlägg här.

Onsdagen den 20 juni genomförs ett seminarium med filmvisning på tema Stasi och fotboll. Det heter ”Stasi am Ball – DDR-Fußball und Staatssicherheit” och här kommer allt från forskare till framträdande fotbollsspelare från DDR att diskutera hur Stasi påverkade spelarnas förutsättningar för att få spela fotboll. Även filmer kommer att visas, bland annat dokumentärfilmen om Eigendorf  att visas. Den heter ”Tod der Verräter” (Död åt förrädaren, dvs det uttryck som myntades inom Stasi om Lutz Eigendorf efter hans avhopp från DDR).

För den som är i Berlin så visas utställningen ”Fußball für die Stasi – Der Berliner Fußballclub Dynamo” på Das Bildungszentrum des BStU, som ligger på Zimmerstraße 90 (Berlin-Mitte). Utställningen pågår till och med den 31 augusti 2012. Mer information om utställningen och programmet den 20 juni har ni alltså här. 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Erich Mielke, Sport, Stasi. Bokmärk permalänken.