Stasi köpte datorer från Siemens 1969 för 23 miljoner D-Mark

DDR:s säkerhets- och underrättelsetjänst Ministerium für Staatssicherheit, MfS, jobbade inte enbart med kartotekskort och person- och sakakter på papper. 1969 började verksamheten datoriseras. 23 miljoner D-Mark kostade inköpet av tre datorer från Siemens detta år. Officiellt var det inte Stasi som skulle ha datorerna, utan Ministerium für Wissenschaft und Technik. Jag är ingen datorexpert, men vågar ändå påstå att prisbilden på datorer med motsvarande kapacitet har sjunkit en del i takt med tiden …

Just året 1969 är intressant. Det är ju då rapportdatabasen SIRA, System zur Informationsrecherche der HVA, tar sin början. Det finns också hänvisningar i artikeln här i Thueringer-Allgemeine till att Simensinköpet resulterade i denna databas.

Vid murens fall förstördes databasen, men Myndigheten för Stasiarkivet, BStU, lyckades rekonstruera den i slutet på 90-talet. Av SIRA:s 54 000 rapporter visade sig 2 919 komma från Sverige.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i BStU, DDR, Hauptverwaltung Aufklärung, HVA, Sverige, Tyskland. Bokmärk permalänken.