Svenske ambassadören besökte Stasimyndigheten och en sammanfattning om Stockholmsutställningen

Myndigheten för Stasiarkivet, BStU, har nu lagt upp en liten sammanfattning kring sin vandringsutställning om Stasi i DDR ”Feind ist, wer anders denkt” (Fienden är den som tänker annorlunda) som visades på Europahuset i Stockholm under två veckor i april/maj.

Även om utställningen hade fokus på situationen i DDR så sätter BStU Sverige i sitt ”DDR-sammanhang”. Utbytet mellan länderna var flitiga. BStU räknar upp några ”områden”: vetenskap, politik, giftermål mellan svenskar och DDR-medborgare. Färjeförbindelsen innebar inte bara en potentiell flyktväg, utan även en slussningsmöjlighet för spioner. Och så får jag lägga till: det flitiga utbytet inom skolvärlden, kyrkans värld, inom affärsvärlden.

Inte konstigt då att en del tog chansen att lämna in en begäran om att få del av sin eventuella akt i Stasiarkivet. Omkring 380 ansökningar ska ha kommit in.

Utställningen i Stockholm genomfördes av tyska ambassaden i Stockholm och BStU. Utställningen skedde också i samband med att Tyska skolan i Stockholm firade 400 år och då Tysklands president Joachim Gauck, tillika BStU:s förste chef, var på besök i Sverige.

I onsdags, den 16 maj, genomförde Sveriges ambassadör i Tyskland, Staffan Carlsson, ett svarsbesök hos Myndigheten för Stasiarkivet, vilket framgår här.

IKEA:s banbrytande beslut att begära aktinsikt hos Stasiarkivet (och dessutom gå ut offentligt med att de gör det) var ett ämne som diskuterades. BStU har snällt nog lagt upp en länk till SvT/UG:s hemsida.

För er som missade utställningen så finns utställningskatalogen att ladda ner här

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i BStU, Stasi, Sverige, Tyskland. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Svenske ambassadören besökte Stasimyndigheten och en sammanfattning om Stockholmsutställningen

  1. Dan Ljungstam skriver:

    För den som vill veta detaljerna kring hur Stasi opererade i praktiken i ett europeiskt västland kan läsa ”Stasi Operations in the Netherlands, 1979-89” av Beatrice de Graaf. Det finns en pdf-fil att hämta på CIA:s hemsida: Studies in Intelligence Vol. 52, No. 1 (Extracts-March 2008).

Kommentarsfältet är stängt.