Kremlflygaren återvänder till Röda Torget 25 år efter landningen

Den 28 maj 1987 landade den då knappt 19-årige Mathias Rust i närheten av Kreml i Moskva. Han hade gjort flera överflygningar och försökt landa på Röda torget, men folksamlingen var så stor att det inte gick att landa. Istället landade han på en bro en bit bort.

Händelsen blev en världsnyhet. Det var mitt under kalla kriget och för Sovjetunionen blev det rätt pinsamt. Visst menade Rust att han flugit för världsfreden (och då även landat hos Natoallierade), men vad hjälpte väl det när den unge västtysken olovligen hade korsat den finsk-sovjetiska gränsen på dagen då man firade de sovjetiska gränstrupperna, som rimligen skulle skydda landet från just det som Rust gjort?

25 år efter landningen i närheten av (inte på) Röda Torget har den tyska tidningen Stern återvänt till Moskva med Mathias Rust, som den här gången kommit till landet med ett giltigt visum. På en video kan ni här få höra en del av hans berättelse. Jag blev lite förvånad över att det tog en och en halv timme innan ryssarna började spärra av kring flygplanet. Många nyfikna ryssar hann med att tala med Rust innan han greps och senare dömdes till fyra års fängelse. Han släpptes efter tio månader i fängelse. Den Cessna han flög finns numera på ett flyg- och teknikmuseum i Berlin. 

I nästa nummer av Stern får vi veta mer. Rust och journalisten Thomas Osterkorn, som 1987 var korrespondent i Moskva, möter också människor som varit involverade i fallet Rust. Michail Garbatjov såg ju även till att omdisponera i leden i samband med händelsen, som därmed är historiskt intressant. Spännande! Här och här ytterligare en videomaterial som bl a påannonserar nästa nummer.

Här har ni en kort artikel om nästa veckas nummer av Stern. Där framgår att Rust även kommenterar sitt liv efter fängelsetiden i Sovjetunionen då han bitvis varit uppmärksammat i media. Rust tycks i alla fall numera leva ett mera stillsamt liv.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Kalla kriget, Moskva, Sovjet, Västtyskland. Bokmärk permalänken.