”Nothing has been proved”. Profumoaffären och en låt av Dusty Springfield och Pet Shop Boys

Dammade av i LP-hyllan och hittade en soft gammal goding, närmre bestämt Dusty Springfields och Pet Shop Boys ”Nothing has been proved” från filmen ”Scandal” som lanserades i slutet av kalla kriget, närmre bestämt våren 1989.

Filmen bygger alltså på en verklig historia, nämligen på den största brittiska politiska skandalen under kalla kriget kallad Profumoaffären efter den konservative krigsministern John Profumo, som tvingades avgå sommaren 1963 efter att det kommit fram att han ljugit inför brittiska underhuset.

Profumo hade envist förnekat att han haft en förbindelse med en stripteasedansös vid namn Christine Keeler. Det hade han visst, och vad värre var, Keeler råkade också vara älskarinna till den biträdande sovjetiske marinattachén i London, GRU-officeren Jevgenij Ivanov.

Men vad sjunger då Dusty Springfield om? Om Stephen Ward, osteopaten som pekades ut som spindeln i nätet, mannen som skulle ha introducerat Keeler för Profumo och Ivanov. Om diverse andra personer, som den kriminelle och svartsjuke Johnny Edgcombe, som sköt mot Wards bostad efter att Keeler brutit deras förbindelse.

”Christine’s fallen out with Lucky

Johnny’s got a gun.”

Media exploderade efter skottdramat och det publicerades mängder av rykten, som senare visade sig inte vara sanna.

”Stephen’s in his dressing-gown now, breakfasting alone 

Too sick to eat, he’s on his feet and to the telephone

The police inspector soothes him with his sympathetic tone 

It may be false, it may be true

But nothing has been proved” 

Ward åtalades och dömdes för att ha levt på prostitution, men hittades död innan domen hann verkställas. Troligen tog han livet av sig.

”Last night he wrote these words to his friend:

Sorry about the mess

I’m guilty ‘til proved innocent 

In the public eye and press.”

Premiärminister Harold Macmillan avgick i förtid på grund av skandalen.

Bland skådespelarna i filmen ”Scandal” märks John Hurt (Stephen Ward),  Ian McKellen (Profumo)Bridget Fonda (Mandy) och Britt Ekland.

Här är en artikel i NY Times om John Profumo efter att han avlidit år 2006. Hans politiska karriär krossades fullständigt i och med skandalen och han levde tillbakadraget resten av livet.

Den fantastiska låten hittar ni enkelt via Spotify eller som video med ögonblicksbilder ur filmen här. Här är en länk till imdb:s databas och en sekvens ur filmen. Den som vill ha tag på filmen bör nog vända sig till andrahandsmarknaden. Fast jag skulle ju gärna vilja att någon svensk tv-station plockade upp filmen.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i GRU, Sovjet, Storbritannien. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till ”Nothing has been proved”. Profumoaffären och en låt av Dusty Springfield och Pet Shop Boys

 1. Dan Ljungstam skriver:

  Jag lyssnade på en live-version av låten på Spotify med Pet Shop boys och den var GRYMT bra! Filmen vill jag gärna se vid tillfälle.

 2. Dan Ljungstam skriver:

  Jag kollade up Profumo-affären på CIA:s hemsida och hittade en artikel i Studies of Intelligence No 55, 2011. Artikeln heter ”The Pursuit of Intelligence History: Methods, Sources, and Trajectories in the United Kingdom”. Som jag förstår av artikeln väckte Profumo-affären i början av 60-talet inte uppseende som en spion-historia utan mer som en moralisk uppseendeväckande historia i brittisk media. ”Critiquing those who had become sexually liberated and Bohemian long before it was fashionable.” I artikeln sägs att ”…many authors made their names by looking at scandals”. Enligt artikeln var Profumo-affären bara början på en serie av värre spion-skandaler i det kalla krigets England. Premiärminister Macmillans avgång 1963 skedde efter att en brittisk ambassadör haft en kärlekshistoria med systern till Ivanov – som varit en huvudfigur i Profumo-affären – i en klassisk honungsfälla.

  Man får lägga ihop 1 + 1 så kan man kan få ihop det till 2 på ett ungefär. Media ska man inte lita för mycket på, speciellt inte underhållningsmedia: det blev tydligen mycket väsen när en högt uppsatt politiker visade sig tagit del av den förkastliga prostitutionen.

  • Lena Breitner skriver:

   Film kan ha fördelen att den uppmärksammas oss på historiska händelser. Jag hade inte en aning om Profumoraffären förrän jag fick höra Dusty Springfields och Pet Shop boys låt. Jag blev helt enkelt nyfiken. Jag tycker att låten är fantastiskt bra och den fångar också skandalens ingredienser där ryktesspridning tas för sanning.

   Nackdelen med att göra film av historiska händelser/personer är att vi starkt präglas av denna bild, trots att det ju egentligen rör sig om en tolkning.

Kommentarsfältet är stängt.