Relationsdrama med Stasi som härförare – om danske Knud som spionerade på sin fru Vera

1991 upptäckte Vera Wollenberger, eller Vera Lengsfeld som den tyska politikern heter i dag, att hennes danskfödde man Knud Wollenberger under många år hade spionerat på henne för Stasis räkning. Knud Wollenberger hade jobbat för Stasi sedan 70-talet och själv sägs Vera W så här i efterhand tro att det kan ha varit på Stasis uppdrag som Knud såg till att de blev ett par 1980.

Vera hade inte varit en vanlig hemmafru. Ansvaret för barnen tog Knud. Vera engagerade sig allt djupare i de oppositionella grupperna i DDR. Hon trakasserades och fängslades.

Efter murens fall insåg hon att en av de som rapporterat om henne, en agent med kodnamnet ”Donald”, hade varit hennes egen man.

”Nu skal vi vel skilles”, ska det lakoniska svaret ha blivit när Vera konfronterade sin man med sin fruktansvärda upptäckt.

Så beskriver i alla fall en lektor från Kolding vid namn Peter Busch det som hände. I dagarna har hans debutbok ”Knud og Vera – et Stasi-drama” kommit ut.

Fallet Knud och Vera Wollenberger är inte okänt, inte minst då Vera Wollenberger/Lengsfeld alltså blivit en tongivande politiker efter Tysklands återförening. Det sägs att Hollywood varit på väg att göra film om hennes liv. Här är i alla fall en artikel i NY Times från 1992.

Peter Busch har i alla fall ägnat fem års forskning i Stasiarkivet för att skildra detta Stasidrama. Recensioner och artiklar av hans bok har ni här, här och här. För er som vill köpa boken så har ni den här. 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Danmark, DDR, Stasi, Tyskland. Bokmärk permalänken.