PET:s gallring av personakter över kända politiker väcker fortsatt debatt

Danska tidningen JyllandsPosten har i dag en artikel om att den tidigare integrations- och kyrkoministern Birthe Rønn Hornbech (V) är kritiskt till att danska säkerhetspolisen PET själva gallrat i sitt arkiv mot de gällande direktiven.

Enligt gallringsreglerna från 1965 ska PET inte ha rätt att gallra:

»Enkeltakter vedr. personer, der har haft en mere fremtrædende politisk, kulturel, økonomisk eller administrativ position«

Eller

»Andet materiale, som skønnes at have eller at kunne få historisk værdi«. 

Sett ur detta perspektiv är det intressant att PET under Nyrups S-ministär på 90-talet (1996-97, under ministär III) såg till att slänga delar eller helheter av personmappar gällande en rad danska politiker. Det ska enligt JP bland annat gälla de tre tidigare statsministrarna Anker Jørgensen (S), Poul Hartling (V) och Jens Otto Krag (S) samt de tidigare DKP-ledarna Knud Jespersen, Jørgen Jensen och Ole Sohn, där den senare nu råkar inneha posten som närings- och tillväxtminister för SF.

Birthe Rønn Hornbech vill nu att historiker ska dras in i arbetet för att avgöra vad som ska gallras eller inte hos PET. Det är det som är nyheten i JP. Förslaget får både tummen upp och tummen ner från olika politiska håll. Själv undrar jag varför de inte funderar på att göra som vi beslutat i Sverige, nämligen att förbjuda Säpo att gallra över huvud taget. Visst skulle arkivhyllorna kunna bli färre och det småstrimlade pappret bli returpapper i miljövänlig anda, men vem i hela fridens namn kan avgöra i dag vilka papper som kommer att vara historiskt viktiga om 10, 20 eller 70 år? Historiskt viktiga för vem, förresten? De enskilda individerna eller för samhället i stort?

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Danmark, PET, Säpo. Bokmärk permalänken.

En kommentar till PET:s gallring av personakter över kända politiker väcker fortsatt debatt

  1. Dan Ljungstam skriver:

    Bra jobbat Lena! Det är en skandal att PET gallrat. Danmark borde lära av USA! Där blir på presidentorder tidigare hemligstämplade papper i CIA’s arkiv offentliggjorda. På CIA:s hemsida bl a kan man nå dessa dokument – de är rena guldgruvan för nutidsorienterade historiskt intresserade! Fortfarande finns överstruken text för att skydda personnamn i dokumenten som offentliggjorts, men man får en klar bild av händelserförloppen.

Kommentarsfältet är stängt.