Regeringens och riksdagens företrädare ska luncha med Gauck

I dag har tyska ambassaden lagt ut information om Joachim Gaucks besök i Sverige. Han är inbjuden av Hans Majestät Konung Carl XVI Gustaf och ska i egenskap av Tysklands förbundspresident bland annat avlägga besök på Tyska skolan i Stockholm som fyller 400 år. Enligt länkar som jag tagit del av ska kungaparet bjuda på lunch på slottet. Då kommer såväl kronprinsessparet såväl som representanter för regering och riksdag att delta. Vilka som ska representera de senare har ej angetts på UD:s hemsida. Däremot kan man ju använda uteslutningsmetoden genom att kolla i regeringskansliets kalender. Utrikesministern verkar ju t ex upptagen.

Huruvida det blir något snack om Stasi och Stasiarkrivet på lunchen vet jag inte. Jag erkänner att jag är avundsjuk på vår drottning, som väl lär ha Gauck till bordet. Han verkar vara så genuint trevlig. Dessutom är det ju sista dagen på Stasiutställningen på Europahuset. Undrar om den tidigare chefen för Stasiarkivet håller sig a jour med hur många ansökningar som personalen har fått in under de två veckor som utställningen pågått?

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i BStU, Stasi, Sverige, Tyskland. Bokmärk permalänken.