Rapport har tagit upp Stasiutställningen i Stockholm och intervju med Anders Törnvall

I går kväll sände SVT Rapport ett inslag med anledning av att det just nu pågår en Stasiutställning i Stockholm. Men det är inte utställningen som är i Rapports fokus, utan en man som själv blev övervakad av Stasi. Mannen är Anders Törnvall, pensionerad professor i Linköping, men på 60-talet student i Lund och aktiv i ett nätverk som hjälpte oppositionella i DDR. Allt sedan i höstas har han blivit intervjuad av många svenska tidningar. Nu har han alltså varit i SVT också.

Inslaget är nedtonat och helt inriktat på Törnvall som offer. Hans beskrivning av hur det kändes att upptäcka att hans liv var kartlagt. Förstår tittarna att det faktiskt är här i Sverige han har övervakats?

Rapportinslaget finns här t o m 7 maj. Inslaget med Törnvall finns här ett år framåt. Här är också länk med textmaterial.

Synd att de inte sa mer om Stasiutställningen. För den som undrar finns den på Europahuset t o m 4 maj. Länk här. 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Stasi, Svenska kyrkan, Sverige. Bokmärk permalänken.