Nyhetsinslag om Stasiutställningen i Stockholm – SR:s utlandsradio och SvD

Nu börjar det komma upp nyhetsinslag om Stasiutställningen Europahuset i Stockholm och det faktum att chefen för Myndigheten för Stasiarkivet Roland Jahns var med på invigningen.

För er som vill öva er på tyskan har Radio Schweden ett inslag här eller här. I torsdags sändes repris av tidigare program som sänts på 90-talet. Inslag här. 

Känns lite underligt att intervjun med Jahn inte har översatts och sänts på t ex P1. Vad tror SR egentligen? Att detta inte är något som berör oss som bor i Sverige?

SvD:s Claes Arvidsson har skrivit om utställningen på ledarsida. Han finner utställningen intressant och reflekterar kring den öppenhet som man haft kring Stasi i Tyskland. Därtill undrar han när utställningen om Stasi i Sverige kommer, och det vore ju onekligen intressant. Artikeln har ni här.

Jag har dock en reflektion kring följande påstående:

”Stasis utlandsverksamhet sköttes av en egen avdelning, Hauptverwaltung Aufklärung”, skriver Arvidsson.

Det är på sätt och vis helt rätt och på sätt och vis en sanning med väldigt stor modifikation. Det är sant att HV A var Stasis civila utrikesspionage, men de var definitivt inte de enda inom Stasi som drev agenter utomlands.

Stasis inrikes avdelning för gränsskydd bedrev t ex verksamhet i flera svenska städer under kalla kriget. De hade flera agenter stationerade i vårt land och flera som regelbundet reste in i landet på uppdrag.

Således är bara det i sig ett bevis för att utlandsverksamheten både sköttes av HV A och diverse inrikes avdelningar.  

Erfarenheterna från Tyskland är att ca 50 procent av Stasis agenter i Västtyskland jobbade för Hauptverwaltung Aufklärung och ca 50 procent jobbade för andra inrikes avdelningar. Vad siffran ska vara för Sverige vet jag inte, men klart är alltså att HV A inte var de enda inom Stasi som var verksamma i vårt land.

Däremot är uppfattningen att toppagenterna var registrerade i HV A:s system och det är i detta perspektiv man ska förstå forskarnas intresse för att ta del av HV A:s gamla register, varav en del finns hos amerikanska CIA och säkerligen helheten som kopior hos ryssarna.

Den svenska allmänheten tycks ha fått uppfattningen att Stasiforskare vill att Sverige begär ut material från CIA för att avslöja nya agenter. Det är inte min uppfattning. Det är min uppfattning att forskarna vill kartlägga omfattningen på Stasis verksamhet i vårt land samt att man vill ta reda på i hur hög grad som man kan ha lyckats att infiltrera vårt samhälle. Det tycker jag låter mycket intressantare.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i BStU, DDR, Sverige, Uncategorized. Bokmärk permalänken.