Norska öppning i Stasi- och Rosenholzfrågan?

Norska Aftenpostens Berlinkorrespondent Ingrid Brekke har publicerat en artikel om Stasi och Rosenholz. På onsdagen (dvs i går) var det frågestund i Stortinget och då fick justitieminister Grete Faremo frågor kring Stasi och Rosenholz.

Aftenposten har fått se ett brev gällande Stasiforskarna Helmut Müller Enbergs och Thomas Wegener Friis ansökan om att få ta del av norska Stasiutredningar. Där framgår det att den norska Säkerhetspolisen inte har några ”Rosenholzfiler”, vilket i sig är en sensationell nyhet!

Det positiva är dock att justitieministerns departement är igång med frågan om de norska Rosenholzkorten som finns hos CIA:

”Departementet ser nå på muligheter for å få utlevert relevant materiale til Norge”, sa Faremo i sitt svar till Høyres stortingsrepresentant Anders B. Werp.

Hoppla, hoppla! Det verkar gå framåt i Norge! Artikeln har ni här. 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i BStU, DDR, Norge, Stasi. Bokmärk permalänken.