Kyrkans Tidning klarlägger paragraferna i kyrkoordningen

I går publicerade Kyrkans Tidning en artikel om Luleå stifts utredning om en prästs eventuella samröre med Stasi. Av artikeln framgår att domkapitlet enligt kyrkoordningen endast får pröva prästers och diakoners handlingar från år 2000 och framåt. Så eventuella Stasiaktiviteter kan inte prövas, däremot eventuella lögner om detta efter år 2000. Svenska kyrkans skilsmässa från staten kan alltså vara en form av hake i utredningssammanhanget. I övrigt är stiftsjuristen tveksam till om det går att få fram något material. Tron kan försätta berg. Läs mer här.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Stasi, Sverige. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kyrkans Tidning klarlägger paragraferna i kyrkoordningen

  1. Jag som inbillade mig att kyrkan prövade handlingar och skrifter åtminstone till år 0

    • Lena Breitner skriver:

      Du är för rolig du. Nej, det råkar nog ligga något i det hon säger. Skilsmässan från staten innebar nog en hel del mer för kyrkan än vad många kanske funderat över. Även om det i mångt och mycket är samma organisation var det nog en hel del juridiskt som förändrades vid millenieskiftet.

Kommentarsfältet är stängt.