Joachim Gaucks Sverigebesök 4 maj: lunch med kungaparet och 400-årsjubileum för tyska skolan

Och nu har det bekräftats på Tysklands förbundspresidents hemsida att president Joachim Gauck besöker Sverige den 4 maj. Syftet är som jag tidigare hävdat Tyska skolan i Stockholms 400-årsjubileum.

Det blir dessutom lunch med det svenska kungaparet samt samtal med tysk-svenska handelskammaren.

”In der Hauptstadt wird der Bundespräsident an einem Festakt anlässlich des 400-jährigen Bestehens der Deutschen Schule Stockholm teilnehmen. Mit dem schwedischen Königspaar trifft der Bundespräsident zu einem gemeinsamen Mittagessen zusammen. Außerdem führt der Bundespräsident in Stockholm Gespräche mit Mitgliedern der Deutsch-Schwedischen Handelskammer.”

Fast det verkar som, när man läser pressplaneringen, att man tänker hinna med lite fler saker under endagsarsbesöket. Hade ju varit kul om det varit något på Stasitema, eftersom Gauck är väl bevandrad på ämnet då han suttit tio år som chef för Myndigheten för Stasiarkivet, BStU, samt att han dessutom uttalat sig om att han tycker att de svenska Stasiagenterna var äckliga (därför att de hade ett val att samarbeta eller inte, vilket många i DDR inte hade, länk här).   

I övrigt råkar den 4 maj vara sista dagen på Stasiutställningen ”En fiende är den som tänker annorlunda” på Europahuset i Stockholm. Varje dag ska personal från BStU stå och ta emot ansökningar för de som vill ta del av material i sina eventuella akter i Stasiarkivet.

Det skulle vara roligt om den tyske presidenten tittade förbi klockan 18 när utställningen stänger för att få reda på hur många ansökningar som lämnats in under utställningstiden!

På UD:s och svenska kungahusets siter aviseras ännu ingenting kring besöket.

Läs själv på förbundspresidentens hemsida här. 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i BStU, Stasi, Sverige, Tyskland. Bokmärk permalänken.