Domkapitlet i Luleå stift startar ny utredning om Västerbottensprästen

I går gick Luleå stift ut med ett pressmeddelande om att domkapitlet återupptar en utredning om en av sina präster, som i media gått under beteckningen ”Västerbottensprästen”. Orsaken till att man återupptar ärendet är helgens artiklar i Expressen, som varit i Stasiarkivet och hämtat hem över 1 000 sidor.

”Ärendet har tidigare varit uppe i Domkapitlet men fick avskrivas då det saknades tillräckligt med underlag för en bedömning”, säger stiftsjuristen i pressmeddelandet som ni har här.

Rätt intressant, för stiftet visste redan i höstas att det fanns material i Stasiarkivet att titta på. Ändå lade domkapitlet ner utredningen. Men nu har det alltså framkommit att Stasi velat ha haft koll på svenska kyrkans ledare och deras inställning till DDR, vilket framgår här.

Den utpekade prästen, som ställt upp med namn och allt i Expressen, nekar till anklagelserna om att ha varit agent för Stasi.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Stasi, Svenska kyrkan, Sverige. Bokmärk permalänken.