Tyska ambassaden aviserar president Joachim Gaucks besök i Stockholm 4 maj

Den första officiella bekräftelsen på att Tysklands förbundspresident Joachim Gauck ska komma till Sverige den 4 maj har nu kommit. På tyska ambassaden i Stockholms hemsida aviserar man nu att hela ambassaden är stängd den 4 maj med anledning av presidentens besök.

”Ebenso ist die Botschaft am 4. Mai 2012 aufgrund des Besuchs des Bundespräsidenten in Schweden für den Publikumsverkehr geschlossen. Wir bitten um Ihr Verständnis”, står det på hemsidan.

Det blir antagligen ett kort besök i Sverige för prästen, demokratikämpen samt mannen som blev Myndigheten för Stasiarkivets, BStU:s, allra förste chef (därav begreppet Gauck-Behörde, dvs Gauck-myndigheten).

Syftet med besöket handlar nog inte alls om Stasi utan om att Tyska skolan i Stockholm firar 400 år. Firandet av skolan pågår hela året, men den 4 maj hålls den officiella festligheten. Så då kan man nog ha förståelse för om tyska ambassaden håller stängt den dagen.

UD har ännu inte gått ut med information om vilka som kommer att ta emot under den tyske presidentens närvaro i landet. Tja, vem kan förutsättas dyka upp på ett 400-årsjubileum för tyska skolan? Låt mig fundera … Det här är den nytillträdde presidentens första besök i landet … Det var en svensk kung som gav privilegiebrevet för 400 år sedan … Vi har en drottning som är tyskättad …

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i BStU, Sverige, Tyskland. Bokmärk permalänken.