Lyssna på när en f d PET-chef försvarar gallringen av Sohns akt, men än mer om när det tänder till i Rosenholz-frågan

Klockan 12.10 i dag sände dansk radio, DR 1, programmet Debat där en av de tidigare cheferna för PET, Hans Jørgen Bonnichsensamt historikern, författaren och Berlingskes journalist Bent Blüdnikow debatterar kring sekretess, offentlighet samt PET:s rätt att gallra i sitt material.

Programmets första del handlar till stora delar om näringsminister Ole Sohn, medan den andra delen berör den så kallade ”storspionen” som historikern och Stasiforskaren Thomas Wegener Friis ska ha hittat i Stasiarkivet.

I Sverige är det många som tror att Säpo sitter på svaret om vilka som varit Stasiagenter i landet. Det var oerhört befriande att höra en f d PET-chef på frågan av typen ”äsch, ni fann väl inte alla?” mycket avslappnat erkänna att det vore mycket modigt av honom att säga något sådant, men att man ändå hade en riktigt bra bild av vad som föregick under kalla kriget.

Än mer intressant blev det när frågan om överlämnandet av Rosenholz från CIA kom upp. Snacka om hur tonen skärptes när Bonnichsen gav sitt svar!!!

(Ursäkta min sve-danska översättning)

”Det är fullständigt naivt att föreställa sig att CIA vill leverera upplysningar som ska användas till (offentligheten). Det är en naivitet utan like. Det är i alla fall en naivitet som inte finns i underrättelsevärlden”, formligen biter Bonnichsen av.

Hoppsan, hoppsan! Det var ord och inga visor. Därefter hänvisar Bonnichsen till justitieministerns uttalande på en pressträff dagen innan, där det meddelades att DK hade fått all nödvändig information av USA som man behövde.

Jag tror nog allt att DR 1 kom in på ett riktigt välminerat ämne! Min uppfattning är att det inte bara berör bara Danmark, utan även de andra skandinaviska länderna. Jag hör vad Bonnichsen säger, men också vad han inte säger.

Jag stärks härmed i min uppfattning om att det är något land inom Nato-sfären som har intervenerat mot utlämningen av de nordiska Rosenholzkorten år 2000. 

Programmet har ni som mp3-länk här.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i BStU, Danmark, PET, Sverige, Tyskland. Bokmärk permalänken.