Uppföljning i Berlingske och BT om ”dansk storspion”

I dag följer dansk media upp uppgifterna om en ännu ej avslöjad storspion i Danmark och som uppges ha varit verksam för Stasi. Forskaren Thomas Wegener Friis kritiseras av forskarkollegor för att han valt att ge informationen till media först, innan själva forskningsmaterialet har utvärderats i sin helhet. Det fattas uppenbarligen material, som skulle kunna återfinnas om Danmark ser till att forskarna får tillgång till de danska så kallade Rosenholzkorten. Men Wegener Friss slår tillbaka. Han ska ha fått frågan av BT om det fanns fall som ännu inte avslöjats.

”Jeg blev spurgt af BT, om der er sager, som ikke er blevet afdækket, og jeg kunne ikke med god samvittighed sige nej, når jeg vidste, at vi sad med noget stort”, säger Thomas Wegener Friis till Berlingskes nyhetsbyrå.

Artikeln har ni här men också här. 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Danmark, Hauptverwaltung Aufklärung, HVA, Stasi. Bokmärk permalänken.