Dansk spionskandal på väg att avslöjas

Danska tidningen BT publicerade i dag en artikel om något som betecknas som sensationella fynd om en icke sedan tidigare känd storspion som varit verksam i Danmark under efterkrigstiden. Agenter som verkat i Skandinavien kan man hitta i Stasiarkivet, men storspioner hittar man inte så lätt. De känsligaste delarna av Stasis arkiv förstördes vid murens fall. Rosenholzkartoteket, som finns hos CIA i Langley, skulle kunna hjälpa till, men i Skandinavien har ju inte ansvariga (politiker, säkerhetstjänster) av någon okänd anledning velat gräva så djupt.

Men historikern och Stasiforskaren Thomas Wegener Friis har hittat ett annat sätt: Genom att titta i andra människors personakter i Stasiarkivet. Som av en händelse råkade han hitta några papper i någon annans akt och som handlade om den aktuella storspionen, som fortfarande råkar vara i livet samt är att betrakta som en offentligt känd person.

”Det, han har gjort, er grimt og har påvirket det danske samfund i negativ retning. Det gør dybt indtryk på mig. Der er ingen tvivl om, at det er den værste spionsag i Danmark”, siger lektor og ph.d. Thomas Wegener Friis.

Vem personen är avslöjas inte. I artikeln, som ni har här, förklaras varför. Mer kommentarer här. Själv kommer jag att kolla in BT de närmaste dagarna.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Danmark, PET, Stasi. Bokmärk permalänken.