Säpo rättar i sina gamla utredningar – tar bort uppgift om att Ersson skulle ha erkänt samarbete med Stasi

Det var verkligen en stor nyhet som kom idag! Bara rubriken får mig att hajja till. ”Nu rättar Säpo sitt arkiv” står det. Av artikeln av reportern Mikael Holmström framgår att Säpo nu gått igenom hela sitt material kring flyglottan, som benämns som ”Nummer 6” i Säpos utredningar från 2000/01 om misstänkt Stasibelastade personer. Efter denna genomgång har Säpo konstaterat att de haft fel.

Istället för att sopa allt under mattan har en högre chef på Säpo inte bara gått in och gjort en rättning i systemet, utan även sett till att meddela den som berörs om vad de gjort. Verklighetens ”Nummer 6”, dvs Marianne Ersson, har fått en upprättelse på pränt. 

I sig är det ingen dagsfärsk nyhet att Säpo gjort ett fel i fallet Ersson. Det erkände de redan i november förra året. Nyheten är deras agerande. Det tyder på att vi har en Säkerhetspolis som inte väljer att huka bakom hemligstämplar och ”no comments”, utan som inser att samhällets förtroende är något man ständigt måste jobba med.

I ett förarbete till nuvarande sekretesslagstiftning anges vikten av att människor ska vara döda när känsliga uppgifter om dem blir offentliga. 

En dag hade jag en av riksdagens gruppledare i luren som hävdade att det var väldigt viktigt att folk skulle vara döda när uppgifter om dem blev offentliga.

Jag kan förstå lagstiftarnas tanke vad gäller min sjukjournal, men varför Säpos utredningar? Frågor bör väl kunna ställas till dem det berör medan de är i livet? Sedan är det för sent. Risken är ju stor att vi lämnar de anhöriga kvar med frågor och påståenden som de inte kan bemöta. fallet Marianne Ersson har en rättelse gjorts medan hon är i livet. 

För knappt två år sedan lade Regeringsrätten fram en dom där en forskare, professor Birgitta Almgren, tilläts att gå igenom Säpos utredningar från 2000/01 om misstänkt Stasibelastade personer. Ett av förbehållen var att hon inte fick kontakta dem som berördes i utredningarna. Det var ett underligt förbehåll, men den som läser lagen och förarbetena till dessa måste inse att det är så här våra riksdagspolitiker har tänkt sig.

Regeringsrättens förbehåll om att inte få kontakta dem som berördes i utredningarna kan inte tolkas på annat sätt än att forskaren ålades att betrakta i dag levande personer som om de redan vore döda.

Var det verkligen så här våra riksdagspolitiker menade när de klubbade sekretesslagstiftningen? 

Vad är det då som har rättats i Säpos Centralregister? Det framgår inte riktigt av Holmströms artikel, men jag anar vad det är.

I samband med Säpos utredningar om misstänkt Stasibelastade personer år 2000/01 gjordes ett sammanfattande PM kring de personer som utretts. Personerna som utretts numrerades och delades in i grupper. Det var genom Birgitta Almgrens bok ”Inte bara spioner” som det framgick att ”Nummer 6” placerats i gruppen ”Medger uppdrag för MfS” (sid 68-70). Det är detta som Säpo i november förra året erkände var ett misstag. Hon ska inte alls ha medgett något sådant. Det kommenterade jag här. 

Fyra månader efter det första erkännandet om felaktighet i arkivmaterialet kommer nu en skriftligt meddelande om rättelse i arkivet. 

Det ”har felaktigt markerats att Ersson medgivit uppdrag för MfS. Det finns inga uppgifter i Erssons personakt där det framgår att Ersson har medgivit kontakt med eller haft uppdrag för MfS”, citerar Mikael Holmström brevet till Ersson.

Behövde det verkligen ta så lång tid från Säpos första erkännande till att en rättelse gjordes?

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Säpo, Stasi, Sverige, Uncategorized. Bokmärk permalänken.