Bertil Ströberg har avlidit

Den spiondömde Bertil Ströberg har avlidit, rapporterade media i går. Jag har inte följt hans fall så noga, men vet vart jag vänder mig för att få den allra bästa informationen i frågan.

År 2009 fick TV4 Kalla Fakta ut några gamla Säpodokument från Riksarkivet om Ströbergfallet.

Det var på den tiden som det rådde ”töväder” på Riksarkivet, dvs då man fick ut mer material än vad man får i dag.

Efter att Riksarkivet lämnat ut akter gällande Ströberg (Kalla Fakta) och KGB-agenten Gergel och journalisten Arne Lemberg (Expressen/Guillou-gate) skedde en märkbar åtstramning från Riksarkivets sida. Sötebrödsdagarna för forskare och journalister som ville belysa händelser från kalla krigets dagar var över.  

Den som vill få bäst information kring Ströbergfallet bör alltså söka på TV4 Play, dvs direktlänk här. I övrigt tycker jag att Ulf Nilssons krönika i Expressen är läsvärd. Den har ni här. Expressen refererar också till Kalla Fakta-dokumentären här. Brevet som refereras till finns att läsa via SvD:s TT-artikeln här. 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Bertil Ströberg, Sverige. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Bertil Ströberg har avlidit

 1. Dan Ljungstam skriver:

  Stig Wennerström ödelade hela Sveriges försvar genom att avslöja alla våra hemliga insprängda försvarsanläggningar i bergrummen: de var många och mycket avancerade. Den skadan gick inte att reparera: I händelse av krig skulle Sverige – efter Wennerström-affären – bli invaderade därför att fienden visste om alla bergrum som de kunde precisionsbomba i förväg.

  När jag gjorde en repövning 1981 i ett ingenjörsförband var det gerillaförsvar med logistik i djupa skogar: vi övade ett ockuperat Sverige där ingenjörsförbandets uppgift var att spränga ett flygfält där ockupationsmakten tog in sina förnödenheter.

  Stig Wennerström var en storspion och jag ler lite vid tanken på alla dessa småspioner.

  • Lena Breitner skriver:

   Det sorgliga i Ströbergfallet är väl att det väckts frågetecken om det verkligen var rätt person som dömdes. I fallet Wennerström finns ju ingen tvekan.

Kommentarsfältet är stängt.