Uppgifter i tysk media: president Joachim Gauck kommer till Sverige den 4 maj

Enligt uppgifter i flera tyska tidningar så ska Tysklands nytillträdde president Joachim Gauck komma till Sverige den 4 maj. Enligt obekräftad källa ska Gauck alltså inte besöka den Stasiutställning på Europahuset i Stockholm som då precis håller på att avslutas. Jag tror faktiskt det inte ens skulle hinnas med. Besöket verkar bli kort då Gauck ska vara i Holland dagen efter.

Vad handlar då besöket om? Jag skulle satsa en peng på att det är med anledning av att Tyska skolan i Stockholm firar sitt 400 årsjubileum i år. I december förra året aviserade en stockholmsk lokaltidning att den dåvarande förbundspresidenten Christian Wullf skulle dyka upp till festligheterna den 4 maj tillsammans med kungen. Nu fick ju Wulff som bekant avgå i all hast. Den nye presidenten har troligen plankat lite av den förres agenda.

Vad kul att Gauck kommer till Sverige! Han är ju en frispråkig man som det hade varit roligt att ställa några frågor till om Stasi. Den tidigare chefen för Stasiarkivet uttalade sig ju för drygt två år sedan om hur han såg på den svenska stasiagenterna, han såg dem som synnerligen äckliga, vilket ni kan ta del av med mina kommentarer här och direktlänk till SR:s inslag här.

Men nej, jag tror inte det blir stora chanser till offentliga Stasiuttalanden inför svensk media. Schemat verkar för pressat. Sorry. 

Däremot håller jag innerliga tummar för att Joachim Gauck någon gång inom en snar framtid får tid till en pratstund på tu man hand med statsminister Fredrik Reinfeldt, och kanske även med justitieminister Beatrice Ask.

Gauck har en mission och den kan sammanfattas med ordet frihet. Det är inte jobb och skatt och företagande han brinner för. Han är en man som upplevt saker som jag tror att de flesta i vår regering och i vår riksdag inte riktigt förstår. Gauck var i 50-årsåldern när han första gången fick möjlighet att rösta i ett demokratiskt val. Han gick visserligen sent in i oppositionen i DDR, men har efter murens fall arbetat i sanningens tjänst genom att han blev Stasiarkivets förste chef. En del har kallat honom Stasijägare. Jag skulle säga sanningsjägare. I dag är han i alla fall Tysklands president. Det är en livsresa värd att lyssna på och Gauck kan berätta om betydelsen av att berätta sanningen om den nära historien.

Men den 4 maj blir det väl enligt protokollet vår statschef och kanske även drottning Silvia som får träffa Gauck. Jag är innerligt avundsjuk.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Stasi, Sverige, Tyskland. Bokmärk permalänken.