Almgren förhörd i dag – fem månader efter att förundersökning inletts

I dag genomförde kammaråklagare Fredrik Ingblad förhör med professor Birgitta Almgren. Rätt intressant att det faktiskt är i princip exakt fem månader sedan som förundersökningen mot Almgren inletts. JK tog beslut den 31 oktober förra året om att förundersökning skulle inledas och om jag förstått det rätt så är det första gången som Almgren fått säga sitt.

Rätt intressant att föreställa sig att under fem månader få läsa i media om vad som försigår om en själv, men att alltså först nu få svara på frågor och ge sin bild av vad som hänt.

Å andra sidan är det minst lika intressant att Regeringsrätten förbjöd en forskare att ta kontakt med personer som berördes av Säpos över tio år gamla utredningar, vilket ledde till en del ställdes inför tryckt faktum då forskaren inte fick rätt att ta deras synpunkter i beaktande innan boken gick i tryck.

Misstanke om brott mot tystnadsplikten har nu framförts till den det berör, fem månader efter att media trumpetade ut beslutet om att inleda förundersökningen. Forskarvärlden hukar av rädsla. Regeringen har genom sin så kallade vitbok konstaterat att allt är bra som det är. Verkligen?

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Säpo, Stasi, Sverige. Bokmärk permalänken.