Stasiforskare vill se norska Rosenholzkort – har väntat fem månader utan att få ett svar

I dagens Aftenposten står det att läsa att Stasiforskarna Helmut Müller Enbergs och Thomas Wegener Friis i höstas begärde att få se de norska Rosenholzkorten som förvaras hos den norska Säkerhetspolisen, Politiets sikkerhetstjeneste (PST), i Nydalen i Oslo. De ville också se annat arkivmaterial som kunde belysa Stasis arbete i Norge.

Nu har det gått fem månader sedan ansökan gjordes och PST har inte gett ett pip ifrån sig.

Helmut Müller Enbergs är tysk forskare och anställd som senior forskare vid Myndigheten för Stasiarkivet, BStU. Han är ledande expert i världen på Stasis avdelning för utrikesspionage, Hauptverwaltung Aufklärung, HV A, samt HV A:s kartotekssystem, som visserligen är förstört men där mikrofilmer som gjordes hösten 1988 finns i original hos amerikanska CIA. Dessa mikrofilmer har för eftervärlden döpts till Rosenholz, varför M-E brukar benämnas Rosenholzexpert. Müller Enbergs är förutom detta gästprofessor vid center för kalla krigsstudier vid Syddansk universitet i Odense.

Aftenposten konstaterar att han är van från sitt hemland att man i alla fall får en bekräftelse i form av ett formellt och hövligt svar om att frågan har inkommit. Visst förstår Enbergs att PST har haft mycket att göra det senaste året, men ändå.

”Det er uhøflig å la det gå flere måneder uten å svare. Heller ikke Gotlandsmanifestet, der 50 forskere fra flere land i september i fjor ba de nordiske landene om å gi forskere innsyn i sine arkiver, har norske myndigheter gitt noen respons på”, säger Müller Enbergs till Aftenposten.

Müller Enbergs är säkerhetsprövad och godkänd i sitt hemland Tyskland. Thomas Wegener Friis, forskare vid Center för kalla krigsstudier i Odense och är också han säkerhetsprövad och godkänd i sitt hemland (Dk).

Via PST:s informationschef kan Aftenposten förmedla att arbetet med ansökan pågår. Det låter ju i alla fall som om arkivarierna är igång och letar i hyllorna efter vilka handlingar som ska sekretessprövas.

Hur den norska regeringen ställer sig till Gotlansmanifestet framgår ej av artikeln.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Norge, Stasi. Bokmärk permalänken.