Guldspade till Mikael Holmströms bok Den dolda alliansen

I kväll delas årets Guldspadar ut. Den som inte är med på festen kan följa twitterflödet och på så sätt hålla koll på läget. Inte förvånande kunde jag för en stund sedan konstatera att vinnare i kategorin ”bok” blev Mikael Holmströms ”Den dolda alliansen”. Hans initierande och väldigt tjocka bok har belyst hur Sverige inte alls varit ”alliansfri” under kalla kriget. I verkligheten betraktades vi som Natos informelle sjuttonde medlem (dock utan rösträtt).

Jag gratulerar innerligt Mikael Holmström till priset! Samtidigt tror jag tyvärr inte att myten om svensk alliansfrihet och neutralitet ännu riktigt har avlivats. Likt Särimners gris kommer den att återuppstå. Var gång myten avlivas kommer några svenska makthavare att spela förtörnade tills allt faller i glömska och så kan galten, förlåt myten, återuppstå igen.

Den som vill läsa SvD:s kommentar, Holmström är ju säkerhetspolitisk reporter där, kan klicka här.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Svensk neutralitet, Sverige. Bokmärk permalänken.